2012. március 13., kedd

A Székely Gárda tájékoztatója


A Székely Gárda Mozgalom kiáll Székelyföld függetlenségi törekvései mellett és ezt nem csak nyilatkozati szinten vagy a célhoz szorosan és tudatosan kapcsolható cselekvéssel teszi, hanem az élhető Székelyföld megteremtéséhez járuló cselekvések, megnyilvánulások, tanítások és példamutatás által is. A Székely Gárda Mozgalom tagjai életmódjukkal is példamutatóak próbálnak lenni, hogy egy gazdaságilag is önrendelkező térség legyen létrehozható. A mozgalom tagjai elutasítják azon gazdasági szokásokat, ahol a pénz jelenti az egyedüli iránymutatást a napi bevásárlásnál és aprópénz nagyságú kedvezményekért saját régiónk és hazai termelésű javaink ellen vásárolunk a multikban. Tudjuk, hogy az ilyen tevékenység csakis látszat takarékosság, mert először is a túlzottan széleskörű választék az embert olyan dolgok vásárlására ösztönzi, amelyeket nem tervezett megvenni. Másodsorban a multikban eladott termékek legtöbbjének eredete és minősége, élelmiszerek esetében pedig tápereje és egészséges mivolta erősen megkérdőjelezhető. Harmadsorban az ilyen bevásárlóközpontok súlyos pénzügyi kiesést jelentenek bármely környékre és országra ahol megjelennek, hiszen látszatilag munkahelyet teremtenek és adót fizetnek tevékenységük után. Az igazság viszont az, hogy a területet ahová épülnek sokszor „ajándékba” kapják a helyi közigazgatástól. Ami a munkahelyteremtést illeti, az alkalmazottak gyakran cserélődnek a nem megfelelő bérezési szint miatt. Ezek a bevásárló egységek ezenfelül jelentős adókedvezményeket élveznek, nem egy esetben a teljes adó méretére kiterjedően és jövedelmüket is elviszik azokba az országokba ahonnan származnak, így a gazdaság fellendítő szerepük egyenlő a nullával. Végső sorban a multik ellehetetlenítik a helyi termelő és bevásárló egységeket, amelyek sem mennyiségileg, sem árban nem tudják felvenni a versenyt, így előbb utóbb kénytelenek beszüntetni tevékenységüket, majd a multik versenytárs nélkül maradva, olyan árakat szabhatnak, sokszor gyengébb termékeikre, amilyet akarnak, az sem kizárható, hogy nagyobbat mint az a kiskereskedőnél volt azelőtt. Ami a kiskereskedőt illeti: helyileg adózik úgy tevékenysége mint munkásai után, méretéhez képest jóval érezhetőbben hozzájárul a helyi pénzügyi folyamatokhoz és általában helyi termelők áruját forgalmazza, nagyobb arányban mint azt a multik teszik. Ha szeretnénk azt, hogy a jövőnk szebb legyen mint a jelenünk, akkor meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, tovább kell látnunk az orrunknál, azaz el kell kezdenünk a hosszútávú gondolkodást használni. Vásároljunk helyi termékeket a környékünk és magunk gazdasági, egészségi és önrendelkezési állapotának javulásáért!

2 megjegyzés:

  1. Salutare.Iti urmaresc de ceva blogul si sincer imi pare rau ca nu mai vb ungureste caci nu am vorbit de multi ani. Am o rugaminte la tine. Te rog sa traduci articolele tale si pe limba romana. Mi se par interesante.
    Merci anticipat !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imi pare bine ca-mi citesti articolele, dar nu pot sa-ti promit ca pot sa le traduc pentru ca nu prea am timp (nu sunt un bloger de profesie), incearca cu ceva transalor online, poate reusesti sa intelegi ceva. Muntumesc!

      Törlés