2010. október 1., péntek

Budaházy tiszteletbeli székely lett




A Székely Gárda Egyesület tudomásul vette a Székelyudvarhelyért Alapítványnak a Budaházy György magyar állampolgár számára igényelt Tiszteletbeli Székely cím és érem ügyében Orbán Balázs alapítványi tag és a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi önkormányzati képviselője által villámpostai levélben kifejezésre juttatott álláspontját, mely szerint az Alapítvány, tekintettel Budaházy György előzetes letartóztatásban való tartózkodására, kénytelen a kérelmet elnapolni, és az igénylést függőben tartani.

Leszögezzük, hogy a Tiszteletbeli Székely cím kiosztásának joga kizárólag önmagukat székely identitásúnak, a székely nemzethez tartozónak valló személyek törvényes úton is számonkérhető joga, etnikai önazonosságuk kifejezésének eszköze, Románia Alkotmánya 6. szakasz – Az identitáshoz való jog (1) cikk értelmében, mely kimondja, hogy az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.

A Székely Gárda Egyesület önmagukat székely identitásúként meghatározó személyek egyesülete, kizárólagos székely önazonosságunknak a 2011-ben rendezendő népszámláláson is hangot kívánunk adni.

Ebben az értelemben kétségbe vonjuk a nevében is más etnikumú Magyar Polgári Párt és hozzá közelálló alapítványok jogát a Tiszteletbeli Székely cím kiosztásában, egyúttal nemtetszésünknek adunk hangot, amiért a Tiszteletbeli Székely címet olyan személyiségek kapták meg, mint Faludy György zsidó etnikumú “költő”, akinek megkérdőjelezhető közéleti, és halála után napvilágot látott magánéleti tevékenysége sajnos nem egyeztethető össze sem a keresztény nemzeti értékrenddel, sem a székely önazonosság alapelemeivel.

Ennek értelmében mi, a Székely Gárda Egyesület alapító tagjai, székelyek, kifejezzük jogunkat, hogy Tiszteletbeli Székely címben részesítsünk általunk arra méltónak talált személyeket, a tevékenységük, cselekedeteik, a tágabb vagy szűkebb közösségük javát szolgáló erőfeszítéseik jutalmaként, elismerve őket, mint a székely nemzet tiszteletbeli tagjait.

Így Budaházy György magyar állampolgárt, hazafit, a Kárpát medence őslakosságának érdekében kifejtett tevékenysége, és különösen a Hunnia elmélet megalapozása terén kifejtett tevékenységének elismeréseként Tiszteletbeli Székely címben kívánjuk részesíteni, amennyiben elfogadja. Ugyanakkor Budaházy Edda magyar állampolgárt is Tiszteletbeli Székely címben kívánjuk részesíteni, a nehéz körülmények közötti közéleti szerepvállalása során tanúsított bátorságáért.

2010 szeptember 29


Csibi Barna
Csiszer Lóránt
Szőcs Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése