2010. szeptember 17., péntek

Bírósági határozat Balázs Pál Gergely ügyében



Bírósági határozat született a 2009 december 1-i, a Székely Hadosztály megalakulásának 91. évfordulója alkalmából Kolozsvár főterén szervezett megemlékezés során alkalmazott karhatalmi intézkedések ügyében.
Fent található a határozat román nyelven, alább pedig a Székely Gárda Egyesületnek az ügyben kiadott közleménye:

"A Székely Gárda Egyesület közleménye

A 2009 december 1-i, a Székely Hadosztály megalakulásának 91. évfordulója alkalmából Kolozsvár főterén szervezett megemlékezés megszervezéséért a Székely Gárda Egyesülethez közelálló Balázs Pál Gergely magánszemélyt 50.000 lejes pénzbírsággal sújtó, a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség által kiállított büntető jegyzőköny a Kolozsvári Bíróság 7267/2010 számú bírósági határozata értelmében formai hiba, valamint megalapozottság hiánya miatt érvényét veszítette.

Jogerős döntésében a bíróság kimondja, hogy mivel a kirótt pénzbírság a törvény által előírt maximális pénzbírság ötszöröse, ezért a büntető jegyzőköny érvényét veszíti.

Ugyanakkor a bíróság leszögezi, hogy, mivel fent nevezett Balázs Pál Gergely bebizonyította, hogy a megemlékezést megelőzően levélben értesítette úgy Kolozsvár Polgármesteri Hivatalát, mint a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőséget és a Kolozsvári Csendőrséget, nem róható fel neki benemjelentett rendezvény megszervezése, ugyanakkor a felperes Kolozs Megyei Rendőfelügyelőségnek nem sikerült bebizonyítania, hogy a szóban forgó rendezvény elveszítette volna békés jellegét, vagy veszélyeztette volna a közrendet és közbiztonságot. Ebben az értelemben a szervező megbírságolása ellentmond Románia Alkotmánya 36. cikkbe foglalt, a gyülekezési szabadságra vonatkozó előírásainak, valamint az Európai Emberi Jogok Egyezményének 11. cikkében foglalt, a gyülekezési és egyesülési szabadságra vonatkozó előírásoknak.

Ezért nem megalapozott a karhatalmi intézkedés, és az annak során kiállított büntető jegyzőkönyv, amely így érvényét veszíti.

Csiszer Lóránt
kapcsolattartó
Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület
Csíkszereda - Csíkszék
Székelyföld - Terra Siculorum
http://www.szekelygarda.ro/
"

Emlékeztetőül:

1 megjegyzés:

  1. Az a kemeny Dacia Solenza, amit a jeti rendrseg hasznal...., szanalmas. Nem beszelve azokrol a primitiv pofakrol

    VálaszTörlés