2011. február 15., kedd

"Ne távolodjunk el őseinktől és hőseinktől ..." (Becsület Napja 2011)






2011. február 14. Becsület Napja megemlékezésen tartott beszédem: "Az elmúlt napokban, amikor a Becsület Napja történelmi háttere után kutattam, néhány érdekes megállapításra bukkantam, miszerint ennek a napnak semmi történelmi alapja nincsen, hiszen a katonák a Budai várból felső vezetőik beleegyezése ellenére törtek ki csak azért, mert a halált is jobbnak tartották, mint a hadifogságot, ezért az egész csak kitalálás és a Becsület Napja nem létezik. Mint tudjuk a gyáva ember bármi áron ragaszkodik az életéhez és azt semmire nem cserélné. Tehát a megállapításokból azt tudom csak leszűrni, hogy ezek a magyar honvédek és német katonák nemcsak esküjükhöz voltak hűek és becsületesek, amelyet a hazára és nem vezetőikre tettek, hanem bátrak is voltak, ezért valóban nem létezik a Becsüket Napja, hanem a Becsület és Bátorság Napja kellene a neve legyen. Ne távolodjunk el őseinktől és hőseinktől, mert mindannyiunkért adták az életüket, ne hagyjuk, hogy hazugágokkal eltávolítsanak azoktól akik miatt létezünk, mert ha ma bemocskolják vagy eltitkolják a budapesti hősök, Szálasi nemzetvezető, Horthy Miklós kormányzó vagy Wass Albert nevét, akkor holnap az aradi 13, Kossuth, Bem tábornok és Petőfi neve jön majd a sorban. Merjünk nagyok lenni és nagyot gondolni! Merjünk emlékezni hőseinkre, hogy majd a mi sírjainkra leboruló utódok szájából is, magyar nyelven és imádság hangozzék el. Tiszteljük múltunkat, ahogyan az illik és alakítsuk jövőnket, ahogyan szeretnénk."

2 megjegyzés:

  1. Igaz ugyan, hogy a várból kitörő magyarok hungaristák voltak, Szálasira esküdtek, és Horthy bizonyítottan szakítani akart a németekkel, de na.

    VálaszTörlés
  2. Rendben, mindentudó azért én sem vagyok. A lista kiegészítve Szálasi nevével is. Horthy tudom milyen oldalon állt, és Szálasi is. De azért nagyra tarthatom mindkettőjüket ettől függetlenül? ;)

    VálaszTörlés