2011. január 27., csütörtök

Előállították Csibi Barnát akciójáért

"Nem a hungyalázásra" és "Nem a megfélemlítésre" feliratú Eminescu és Dușa arcképével ellátott plakátokat mutatott fel a Petőfi utca és a Majláth Gusztáv tér találkozásánál Csibi Barna csíkszeredai polgár. Szerda délutáni akciójáért a csendőrség előállította és elszállította.



Csibi Barna néhány nappal ezelőtt engedélyt kért a csíkszeredai városházától egy "irodalmi jellegű tájékoztató rendezvényre", azzal a céllal, hogy a nyilvánosságnak bemutassa Eminescu Mihály román költő magyarellenes írásait, rávilágítva, hogy Csíkszeredában nincs helye Eminescuról elnevezett utcára. A csíkszeredai városháza eme akciót nem engedélyezte, és amint az Csibi Barna blogjából kiderül, a hivatal román nyelvű válaszában az 1991/60-as gyülekezési törvény 9. cikkelyének a) pontjára hivatkozva - mely szerint a többi között tiltva vannak a fasiszta, kommunista, fajgyűlölő eszmék terjesztése - utasította el a megmozdulást.

 A hivatali elutasítás ellenére Csibi szerdán délután megtartotta bejelentett tájékoztató rendezvényét, két plakátot mutatott fel, melyeken a magyargyűlöletre hívta fel a figyelmet. A plakátokon Mircea Dușa és Mihai Eminescu arcképei voltak láthatóak egy-egy tilos jellel áthúzva. A csíkszeredai csendőrség emberei a sajtó képviselőit látván eleinte tanakodtak, majd akcióba léptek, közel húsz egyenruhás vonult ki a helyszínre. Román nyelven próbáltak szót érteni Csibivel, de nem sok sikerrel, majd előkerült egy tolmács is, aki fordított az intézkedő csendőr és a romániai törvények értelmében jogosan csak magyarul beszélő tiltakozó között.

Csibi Barnát végül előállították és a csendőrség autójával elszállították. A sajtó képviselőinek elvonultával néhány ácsorgó, nézelődő személyt a csendőrség emberei igazoltatottak, és felemelt hangon ki is oktatták őket, hogy "Romániában élnek, ahol románul kell beszélni".

szekelyhon.ro (Kép: csibibarna.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése