2011. október 31., hétfő

Tisztelt íjfeszítők!

Szeretettel meghívlak, Gidófalvára, az Olt martjára a Szilaj egyesület első
íjászversenyére, november 6-án, vasárnap 10 órai kezdettel.
Feliratkozni 9 órától lehet a helyszínen, a falu bejáratától az Olt
folyásának irányába haladva, a folyó bal partján, a régi kavicsbánya
területén - ki lesz táblázva az útirány.
A versenyen tradicionális íjjal és legalább 3 nyílvesszővel lehet részt
venni - ezek lehetnek fa, alumínium, vagy karbon vesszők.
Részvételi díj: 10 Ron, ebben benne foglaltatik egy adag babgulyás - edényt,
evőeszközt kéretik hozni.
Nézők 3 Ron-ért szintén kaphatnak egy adagot.
Ital (üdítő, szeszes) a helyszínen lesz vásárolható.
Hagyományőrző viselet szívesen látott!
A gyalogos verseny után aki szeretne, részt vehet egy rövid lovasíjász
versenyen.
Ez  mindössze egy futamból fog állni.
Lovat mi biztosítunk, lehet választani a szőrén, vagy lovasíjász nyeregben
lovaglás között.
Kérlek továbbítsátok ezt a meghívást más tradicionális íjászoknak is!
A részvételről legkésőbb november 3-ig, csütörtökig legyetek szívesek,
értesíteni.

Isten áldjon!

A Szilaj hagyományőrző egyesület íjászai nevében
Kövér György

2011. október 28., péntek

Megszámláltattam és székelynek találtattam

Magvető havának 27. napján elérkezett az a nap amikor összeszámlálták kis családomat a 2011-es nagy népszámlálás keretében. Szóltam a számláló biztosnak, hogy szeretném majd lefényképezni a vallomásomat, amibe ő bele is egyezett, hiszen végül is saját adataimról van szó. Ugyanakkor közöltem, hogy a személyi igazolványom nincs a közelben, de bediktálom a személyi numerikus kódot amikor kell, mert kívülről tudom. Megkezdődött a vallatás: lakás, benne lakók és elértünk a saját személyes lapomhoz, ahol személyemről nyilatkozhattam. Nem is volt probléma vele, mindaddig amíg a számláló biztos oda nem ért, hogy nemzetiségem és automatikusan kezdte kitölteni: "MAGHI". Szóltam, hogy az úgy nem lesz jó, kicsit meghökkenve visszakérdezett: "Hát miért nem?" Szóltam, hogy: "Azért, mert én székelynek vallom magam." Új lap, újraírás. Közben azért szólt, hogy a személyimet csak kerítsem elő, mert nem bízik bennem, hogy Csíkszeredában születtem. Irány a kocsim, kivettem a személyi igazolványt, vissza a lakásba. A számlálóbiztos telefonon beszél. Kiderül, mégsem szabad lefényképeznem a számláló papírra vezetett adatokat. Ezt mondták a központban. Később visszahívják: nem erőszakoskodom-e vele véletlenül? (Nem-e szekesztráltam?) Még később visszahívják: ha akarom fényképezzem le a papírt, majd ők jönnek és "rendezik" utólag. Szólok, hogy lefényképezném, de nem akarok sem neki, sem magamnak problémát. Vissza a papírhoz. Megint elérünk a nemzetiséghez, székelynek vallom magam. SECUI - 1103 Kérdezi: "Anyanyelve is székely?" Nemlegesen válaszolok, majd pontosítok: "Magyar". MAGHIARA - 1100 "Vallása?" "Őskeresztény." Adja a lapot: "Válasszon?" Életem társának unszolására "Római-katolikus" lesz belőlem, ha már annak kereszteltek. Így lettem "római-katolikus" még 10 évre. Nem mintha Rómához valami köze is lenne az én hitemnek. Továbbá kicsit összesűrítve: asszony + 2 gyermek, mind székely. 4 székely, magyar anyanyelvvel. Mi megtettük a tőlünk telhetőt. Valld magad székelynek!

2011. október 27., csütörtök

Székelymagyar vagyok! Nemzetiségem székely, Anyanyelvem magyar!

KÖZLEMÉNY

2011 szeptember 30-án Gyergyócsomafalván ülésezett a Székely Székek Fóruma. A Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a mai Székelyföldön élő több mint 600 000 –es lélekszámot számláló Székely Nép ma is létező valóság, évezredes történelmi múlttal és önigazgatási hagyományokkal rendelkező történelmi közösség, mely önmagát mindig székelynek vallotta, és ma is annak vallja.

Aggodalommal állapítjuk meg, hogy az erdélyi magyar pártok pártérdekektől vezérelve a népszámlálást megelőző kampányukban a székely nép önazonosság tudatát gyengítő és sértő módon a "székely önazonosság tudatot" "regionális tudatnak" állítják be. Ezzel nemcsak az egyén jogát sértik meg identitása szabad megvallásában, de tagadják a Székely Nép mai létezését, és súlyos következményként, veszélybe sodorják önrendelkezési jogának érvényesítését, így Székelyföld területi autonómiájának megvalósítását.

Egyetlen politikai pártnak, civil szervezetnek sincs joga arra, hogy a régi parancsuralmi, kényszerhatalmi felfogás szellemében olyan nyilatkozatokat tegyen, mely zavart keltve megkérdőjelezi a székelyek azon jogát, hogy székelynek vallják magukat.

A székely nép megmaradásának egyetlen járható útja önrendelkezési jogának érvényre juttatása. Ezt lehetetlen megvalósítani székelymagyar önazonosságú közösség nélkül.

Tisztelettel fordulunk a politikai és civil szervezeteinkhez, hogy politikai és pártérdekeket félretéve, tartsák tiszteletben a székely nép minden tagjának, Székelyföld minden lakójának emberi méltóságát önazonossága szabad megvallása és vállalása tekintetében.

Javasoljuk a széki székely tanácsoknak, hogy tűzzék napirendre, és alakítsák ki álláspontjukat közképviseleti szerepüknek megfelelően székelymagyar önazonosságuk vállalását illetően.

Ismertessék, hogy a népszámlálási módszertan szabályai és magyar anyanyelvük alapján a külön etnikumként jegyzett székelyek az összesítéskor a romániai magyarság létszámában fognak szerepelni!

A résztvevők egyet értettek a "Székelymagyar vagyok" dokumentum tartalmával, mely mellékletét képezi jelen közleménynek.

Gyergyócsomafalva, 2011. szeptember 30.

A Székely Székek Fóruma
                         nevében
   Borsos Géza ülésvezető


Székelymagyar
vagyok!

Nemzetiségem székely,
Anyanyelvem
magyar!
1. Kik vagyunk? Székelymagyarok vagyunk, Csaba királyfi népe. Őseink Urunk születése után már a IV. században ősi szülőföldjükön, Erdélyben, a Székelyföldön éltek, testvérként fogadva Árpád honvisszafoglaló magyarjait. A trianoni diktátummal megkérdezésünk nélkül szakítottak el Magyarországtól és csatoltak Romániához.
2. Mit akarunk? Egyszer és mindenkorra vissza akarjuk állítani Székelyföld évszázadokon át működő önigazgatási, önkormányzási rendszerét, területi autonómiáját, újra akarjuk teremteni a Székely Hazát!
3. Mire alapozzuk követelésünket? A székely székek önállóságára épített ezeréves önigazgatási hagyományainkra és a székely népnek a minden népet megillető önrendelkezési jogára, amelyet a Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség is elismert
4. Székelyföldön kit illet meg a döntés joga? Székelyföld őshonos lakosságát, a székely népet, mely népszavazáson nyilvánította ki, hogy ősei hagyományaira támaszkodva élni akar a népeket megillető önrendelkezési joggal, és ennek a szellemében követeli Székelyföld területi autonómiáját!
5. Miért fontos a népszámláláskor székelymagyar önazonosságunk megvallása?

  • Először: Így tehetjük nyilvánvalóvá a külvilág és a román hatalom előtt, hogy mi székelyek szülőföldünkön, a Székelyföldön őshonos nép vagyunk, és nem nemzeti kisebbség!
  • Másodszor: A Székely Népet számbelileg is felmutatva önrendelkezési harcunkat nemzetközi üggyé avatjuk! 
  • Harmadszor: A minden népet megillető önrendelkezési jog biztosít nemzetközi jogi alapot a székely nép önrendelkezési harcának, Székelyföld területi autonómiájának megvalósításához!
  • Negyedszer: Önbecsülésünk, önazonosságtudatunk és a történelmi igazság érdekében!
Megvallva székelymagyar mivoltunkat nem veszélyeztetjük a szórványmagyarság számára biztosított nyelvhasználati jogokat, sem pedig az erdélyi magyarság egységét! Ugyanis a soron következő népszámláláskor a népszámlálási módszertan szabályai és magyar anyanyelvünk alapján, a külön etnikumként jegyzett székelyek az összesítéskor a romániai magyarság létszámában fogunk szerepelni!
Etnikai hovatartozásunk székely, anyanyelvünk magyar.
A székely nép él! Székelyföld örök!
 

Gyergyócsomafalva 2011. szeptember 30.
                        A Székely Székek Fóruma

2011. október 20., csütörtök

„És a székely autonómiát kik akarják?" – Tudósítás a jövőből

2012. július 28., szombat, 11 óra, Tusnádfürdő, Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Bár nem hívták meg, Traian Basescu államelnök előző este bejelentette, jelen lesz az Orbán Viktor, Tőkés László és Toró T. Tibor részvételével tervezett zárórendezvényen. A téma az autonómiára terelődik. A viszonylag kisszámú közönség első soraiban a résztvevők fehér papírlapokat emelnek a magasba ezzel a felirattal: AUTONÓMIÁT SZÉKELYFÖLDNEK! Egy adott pillanatban az elnök a pódiumra hív egy ilyen lapot tartó hölgyet, aki Székelyföld térképét ábrázoló pólót visel, és megkérdezi: „Hölgyem, ön milyen nemzetiségű?” „Magyar, természetesen”. „És mondja kedves, a székely autonómiát kik akarják? Az a 200 személy, aki székelynek vallotta magát a népszámláláson?” (Forrás: erdely.ma)

2011. október 3., hétfő

Egyik szemem sír, a másik nevet ... (Nem vicc)

A fecske hazaérkezik kisfiával Afrikából, leszállnak egy ágra és üldögélnek. Egyszer megszólal az öreg fecske. - Látod fiam azt a fészket ott az eresz alatt? Abban a fészekben születtél te, én, nagyapád, dédnagyapád, üknagyapád, és azt szeretném fiam, hogy a te gyerekeid és az ők unokáik is abban a fészekben szülessenek. Erre kidugja a fészekből a fejét egy veréb: Ce tot vorbiti acolo? (Mit beszéltek ott? (román))