2010. július 22., csütörtök

Egy fórum kapcsán

A Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tegnap (2010. július 21.) a Barcelona-i milliós katalán tüntetés kapcsán tartott nyilvános fórumot "A nemzetek önrendelkezési jogainak helyes értelmezése ls törvényes keretei" címmel.

Bevezető beszédem:
"Bizonyára sokukban felmerült a kérdés, hogy mit is akarunk ezzel az előadással valamint az azt követő fórummal elérni. Először is tudatosítani szeretnénk mindenkiben azt, hogy ha azt mondjuk, hogy 'Székelyföld nem Románia!', mint ahogyan mondják azt is, hogy Katalónia nem Spanyolország!, Felvidék nem Szlovákia!, stb., nem azért tesszük, hogy dacoljunk a nyakunkon ülőkkel, kihasználva a szólásszabadság adta lehetőségeket, hanem azért tesszük, mert kötelességünk ezt kijelenteni, mert ez így igaz. Ezenkívül nem csak kötelességünk ezt kijelenteni, hanem kötelességünk ezen kijelentésért és tartalmáért minden síkon harcba szállni, mert az önrendelkezésre nemzetközi törvények jogosítanak fel, törvények, amelyeket Románia is törvénytárába fogadott, valamint a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására a Trianon-i békeszerződés által is garanciát vállaltak azok az államok amelyekhez Nagymagyarország testéből csatoltak el részeket, valamint arra is garanciát vállaltak, hogy nem módosítják a megszerzett területek etnikai összetételét. Nos ezt látjuk mennyire tartották be... Kötelességünk tudatosítani mindenkiben ezenkívül, hogy senki nem fog ajándékba adni nekünk függetlenséget, de még autonómiát sem, ha nem állunk ki azon jogokért amelyek minket megilletnek. Próbáljuk meg a Barcelona-i katalán tüntetést áthelyezni fejben Csíkszereda főterére, átalakítva azt a saját helyzetünkre. Nem tudom kinek mennyire sikerül ez, de én el tudnám képzelni. Na ez (egy ilyen tüntetés) lenne az egyik, talán már nem is annyira kezdő lépés amihez el szeretnénk érni."

Ezután következtek a meghívott előadók (Borsos Géza és Benkő Emőke SzNT alelnökök, valamint Krizbai Imre bardóc-miklósvárszéki SzNT alelnök) előadásai valamint a fórum.

Zárszóként a következőket mondottam:
"Az előadás elején feltettem a kérdést, hogy miért van szükség az ilyen összejövetelekre valamint erre a feliratra (ti. ki volt téve a "Székelyföld nem Románia!" tábla). A kérdésre egy hasonlattal, egy kis mellébeszéléssel válaszolnék. Nemrég olvastam a barikad.hu vagy kuruc.info oldalon, hogy kiadtak egy rovásírás billentyűzetmatricát ahol a rovás jeleket a megfelelő betűhöz lehet ragasztani és így mivel sokat látja az ember lassan beépül akaratlanul is a tudatába. Ezenkívül vallom azt is hogy ha az ember a homokba dugja a fejét, akkor könnyebb fenéken billenteni őt, valamint ha egy magas célt tűzök magam elé, akkor azt nem azért teszem, hogy majd megcélzom azt és hátha az alacsonyabba betalálok (azaz azért kérek függetlenséget, hogy autonómiát adjanak), hanem azért teszem, mert azt szeretném elérni. Nekem az autonómia nem alternatíva, én a függetlenségre szavazok."

A fórum kapcsán közöltem a meghívottakkal, hogy szégyelem magamat mások miatt, mert korábbi előadásunkra, az indián szabadságharcról, 30 ember jelent meg, most pedig a meghívottakon, az őket elkísérőkön, valamint a szervezőkön kívül, "civilek" 5-7 között voltak. Úgy látszik az embereket jobban érdekli az indián szabadságharc, mint a székely függetlenségi törekvések. Ez is ugyanúgy, mint a román feliratos székely kapuk (meghívottaink szerint: "ha tudná a fa, hogy milyen nyelven írtak rá...") a felcsíki falvak végein, saját népünk, kultúránk és hagyományaink szembeköpése.