2010. május 26., szerda

Szemre, ész nélkül ...

Megdöbbenve értesültem, hogy valaki(k) felfestették a Csíksomlyói Salvator kápolna oldalára a következő szöveget: "Székelyföld nem Románia!". Kicsit ellentétes érzelmeket kelt ez a cselekedet az emberben. Ha székely(ek) volt(ak) az illető(k), akkor miért oda festette(ék)? Ha meg nem volt(ak) székely(ek), akkor mi volt a célja(juk) vele?

2010. május 11., kedd

Jégkorong világbajnokság, Árpád-sáv és Besztercebánya

Mint megrögzött hokiimádó, nézem a Németországban zajló jégkorong világbajnokságot. Nézem a Szlovákia-Oroszország mérkőzést és egyszer csak mit látnak szemeim? A tót kapus fejvédőjének homlokrészén egy Árpád-sávos pajzs van és az állvédő részén pedig ugyancsak az Árpád-sávos motívum van a háttérben, egyik fültől a másikig, igaz kicsit furcsa mert a színek fordítottan vannak (fehérrel kezdődik).
Peter Budaj, az az Budai Péter Besztercebányai születésű és az volt a kérése, hogy egy "Szülővárosom" témájú kapusmaszkot készítsenek neki a világbajnokságra. Így kerültek ezek a motívumok a maszkra, hiszen szülővárosának az a címere, amit a homlokrészen láthatunk. Budai Péter vajon tudja-e micsoda az a címer? Tudja-e hogy ősei milyen nyelvet beszéltek néhány évtizede? Tudja-e, hogy a valószínüleg a tótok azt a címert magukénak vallják, próbálják ellopni mint sok minden mást (lásd: történelem, himnusz, országcímer).
Érdekes népességi adatok Besztercebányáról:
(1910)
10776
összesen
5261 [49%]
magyar
4388 [41%]
szlovák
879 [8%]
német
94 [1%]
ruszin
154 [1%]
egyéb
 (1930)
11347
összesen
434 [4%]
magyar
9520 [84%]
csehszlovák
483 [4%]
német
507 [4%]
zsidó
403 [4%]
egyéb





(1991)
85030
összes
81770[96%]
szlovák
590[1%]
magyar
1400[2%]
cseh
641[1%]
roma
629[1%]
egyéb
(2001)
83056
összes
78690[95%]
szlovák
446[1%]
magyar
452[1%]
roma
1154[1%]
cseh
2314[3%]
egyéb
Azt hiszem az adatokat nem kell kommentálni. Tudomásom szerint minden Trianonban nyertes (tolvaj) állam garanciát vállalt arra, hogy nem változtatja meg az etnikai összetételét a hozzá csatolt területeknek. Ha körbenézünk az elcsatolt területeken, nem sikerült (nem is volt szándékuk) ezt betartani.

2010. május 10., hétfő

Papp-Váry Elemérné (Sziklay Szeréna): HITVALLÁS

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában.

Ez az én vallásom, ez az én életem,
Ezért a keresztet vállaimra veszem,
Ezért magamat is reá feszíttetem.

Szeretném harsogni kétkedők fülébe,
Szeretném égetni reszketők lelkébe,
Lángbetűkkel írni véres magyar égre:

Ez a hit a fegyver, hatalom és élet,
Ezzel porba zúzod minden ellenséged,
Ezzel megválthatod minden szenvedésed.

E jelszót, ha írod lobogód selymére,
Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe,
Halottak országát feltámasztod véle.

Harcos, ki ezt hiszed, csatádat megnyerted,
Munkás, ki ennek élsz, boldog jövõd veted,
Asszony, ki tanítod, áldott lesz a neved.

Férfi, ki ennek élsz, dicsõséget vettél,
Polgár, ki ezzel kélsz, új hazát szereztél,
Magyar, e szent hittel mindent visszanyertél.

Mert a hit az erõ, mert aki hisz, gyõzött,
Mert az minden halál és kárhozat fölött
Az élet Urával szövetséget kötött.

Annak nincs többé rém, mitõl megijedjen,
Annak vas a szíve minden vésszel szemben,
Minden pokol ellen, mert véle az Isten!

Annak lába nyomán zöldül a temetõ,
Virágdíszbe borul az eltiport mezõ,
Édes madárdaltól hangos lesz az erdõ.

Napsugártól fényes lesz a házatája,
Mézes a kenyere, boldogság tanyája,
Minden nemzetségén az Isten áldása.

Magyar! te most árva, elhagyott, veszendõ,
Minden nemzetek közt lenn a földön fekvõ,
Magyar legyen hited s tied a jövendõ.
Magyar, legyen hited és lészen országod,
Minden nemzetek közt az elsõ, az áldott,
Isten amit néked címeredbe vágott.

Szíved is dobogja, szavad is hirdesse,
Ajkad ezt rebegje, reggel, délben, este,
Véreddé hogy váljon az ige, az eszme:

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!

Függetlenséget!

Wass Albert találó szavai a háromféle magyarról

Háromféle ember van ebben az országban, háromféle magyar. Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel. Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak.

Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik. Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép. Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi. Tömeg. Nyáj. Nem tesz se jót, se rosszat. Semmit se tesz. Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt. Érted? Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért, érted? Ez a nagy tömeg. Ez a nép.

(Wass Albert)

2010. május 4., kedd

Wass Albert rehabilitációját kezdeményezi a Jobbik

Immár 12 éve nincs köztünk az egyik legnagyobb, ugyanakkor halálában is üldözött magyar író, Wass Albert. A leendő Fidesz-kormánytól elvárom, hogy a magyar állampolgárságának visszaadását megtagadó Horn-Kuncze-rezsim, továbbá a Gyurcsány-Bajnai-rezsimnek elszakított nemzetrészeinket cserbenhagyó kül- és magyarságpolitikájával szakítva lépjen fel az írófejedelem rehabilitálásáért nemzetközi szinten.
Miután az MSZP-től a Fideszig azzal áltattak minket az EU-csatlakozás előtt, hogy Románia uniós tagsága megoldás a jogfosztott erdélyi magyarság ügyében. Látnunk kell, hogy az elmúlt 3 évben a másfél milliós erdélyi magyarság (ahogy a többi elszakított nemzetrész) kollektív kisebbségi jogai, területi és kulturális autonómiája terén semmilyen érdemi előrelépés nem történt. Sőt. A románosítás, a még magyar vagy magyar többségű falvakban, városokban főként a román ortodox egyház vezényletével, állami támogatással tovább folytatódik, románok betelepítése, illetve kedvezményes ingatlanszerzése útján, mint egyfajta "csendes" etnikai tisztogatás. A cél világos: a Székelyföldön még túlnyomó többségben élő tömbmagyarság eltüntetése, hogy aztán területi autonómiáról soha többé ne is álmodhassunk. A magyarellenesség, mint szinte valamennyi trianoni megszálló utódállamban, intézményes.
Egy kisebb, de jelentős fejezete a magyarellenes román hatalom ténykedésének, hogy nem hajlandó még a nyilvánvaló tények és bizonyítékok ellenére sem elismerni: Wass Albert egy távollétében hozott, 1946-os román kommunista vérbírósági végzés, azaz papírfecni dacára nem volt háborús bűnös. Ez persze logikus részükről, hiszen nagy formátumú írónk művei egyenként is óriási erővel bírnak az egészséges magyar nemzettudat fenntartása terén.
Mint ismert, a román "jogállam" egyszerűen megtagadta a lehetőséget a bírósági tisztázásra. Három évvel ezelőtt, 2007 májusában a Kolozs megyei törvényszék az író ügyében benyújtott per-újrafelvételi kérelem befogadását egyszerűen elutasította. Nem csoda, hiszen tisztességes tárgyaláson esélyük sem lett volna a hamis vád érvényben tartására. Az sem zavarta őket, hogy az emigrációba kényszerült Wass Amerikában szigorú vizsgálatokon esett át, az FBI pedig megállapította, hogy nem háborús bűnös. Egyik fia nem is lehetett volna az amerikai hadsereg magas rangú tisztje, ha terhelő tényt találtak volna apja ellen Washingtonban.
Szegedi Csanád - EP-képviselő (Jobbik)
(Kuruc.info)